1/1

Umber Home

   

perceptibility of spaces
   

Project | Umber Home

Location | Malcha Marg, New Delhi

 

Site Area | 375 Sq Yd

Built-up | 11475 Sq Ft

Scope | Architecture 

Typology | Residential

Status | Completed

   

Pre-meditated as an object in its entirety, the architecture, interior design, and decor, were all devised from scratch, cohesively, merging the inside to the outside seamlessly while endowing a unique identity. The concept was to articulate a residence for a multi-generational family that has a contemporary timeless architecture that is unified as a whole whilst retaining an individual character. The building crafts a coherent experience through a rhythmic language of the spaces, inside outside connection and textures and colors of outside spaces are carried within. The design boasts of fluid spaces, clean lines and natural color tones.

Open plan

The layout has been planned to create maximum openness so that the garden and built space become an extension of each other allowing activities to flow seamlessly from one edge to the other. 

Impression

The geometric facade emerges from the monolithic design with dynamic subtractions to capture natural light, facilitate ventilation, and enhance visual depth.

Indoor-Outdoor 

The ground floor layout creates maximum openness so that the garden and built space become an extension of each other allowing activities to flow seamlessly.  

Multifunctionality

The family lounge, a multi-functional, space opens up the first floor and can be modified to become the guest room when required, by a simple sliding folder and customizable furniture that opens up to a bed when needed.

Volume

Central open space unifies all the floors, while providing a relief that brings in natural light & an opportunity to create a sculptural element. The juxtaposition of the double height space with the open to sky cutout creates a play of volumes.

Sustainability

The house is dressed in shades of copper. Copper is a highly sustainable material- with about 80% recyclable value, durable, low in terms of maintenance requirements while providing diversity in color and texture. 

MOULD_Design_18_02_11_©_andre_j_fanthome
MOULD_Design_18_02_11_©_andre_j_fanthome

The rooms have full frontage that maximizes the views of the green foliage outdoors, while bringing in maximum sunlight

along with fantastic treetop views of the facing park.

MOULD_Design_18_02_11_©_andre_j_fanthom
MOULD_Design_18_02_26_©_andre_j_fanthom

The seamless monochromatic blend defining the approach towards the house, consequential of the building’s facade, flows

from outside to define the atmosphere of interior spaces. 

MOULD_Design_18_02_11_©_andre_j_fanthom
MOULD_Design_18_02_11_©_andre_j_fanthom
MOULD_Design_18_02_26_©_andre_j_fanthom
MOULD_Design_18_02_11_©_andre_j_fanthom
IMG_3030_1_2.jpg
Need more information?

mold design studio

C129 Defence Colony | Basement

New Delhi 110024 | India

info@mold.net.in  | +91 11 41662290 

  • LinkedIn
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Houzz

Copyright 2020. Powered by Wix.