1/1

Hill Haven

   

design and materiality
   

Project | Hill Haven

Location | Sattal, Uttarakhand

 

Site Area | 300 Sq Yd

Built-up Area | 1800 Sq Ft

Scope | Architecture + Interiors

Typology | Residential

Status | Completed

   

Sited on top of a Hill, in Saattal (Hindi for "seven lakes"), miles away from the chaos of the city, The Hill haven is a weekend cottage retreat for an urban Indian multi-generation family. Designed as a home away from home, the house is equipped with all facilities. The ground floor houses the common activities, where the family can spend leisure time together, cooking and eating, whereas the first floor accommodated the private spaces.Simplistic in Design and materiality, the house is designed around the needs of the family, whilst respecting its context.

Open plan

The Built form is designed to optimize the views of the valley and to provide maximum open space for the inhabitants. Being a holiday home, the house is planned with common spaces in an open-plan format, with private spaces as well.

Natural light

Abundant natural light filters through the house through huge windows through which the sunset and the dawn of neighboring Nainital and the lakes can be enjoyed. The windows also allow for views of the valley from all parts of the house, and open-air living.

Indoor-Outdoor 

The spaces are designed in such a way that each space opens out onto expansive views of the sun set and the mountains. Also a variety of spaces have been created like verandahs and balconies to enjoy all types of weather conditions.

Experience

Interiors designed to create a cozy modern rustic cottage feel to the spaces.  Natural fireplace in the living area adds warmth and the hill vibe to the space.

Craftsmanship

The entire construction has been done with the help of local craftsmen’s to use their skills and to generate work for them in that area.  The locally available stone used in the façade, renders the home with an earthly quality and aids in the merging of the built form with the landscape.

Sustainability

The site is well equipped with solar panels for solar water heating and rain water harvesting pits, keeping in mind the energy and water conservation. Onsite vegetation has been maintained and preserved.

IMG_2881.JPG
DSC_1006.JPG
DSC_0917.JPG
sections_edited.jpg
IMG_2881.JPG
2.JPG

Amalgamating traditional materials and craft, the house has a rustic, yet modern feel, with exposed brick continuing from outside,

cast in-situ terrazzo flooring, wood and hues of grey as the core material palette.

IMG_2740.jpg
Need more information?

mold design studio

C129 Defence Colony | Basement

New Delhi 110024 | India

info@mold.net.in  | +91 11 41662290 

  • LinkedIn
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Houzz

Copyright 2020. Powered by Wix.