• Grey Instagram Icon
  • Grey Facebook Icon
  • LinkedIn

C129, Defence Colony (Basement)

New Delhi 110024, India

info@mold.net.in

+91 11 41662290 

The Hill Haven, Saattal

The Architect's Address, New Delhi

The Architect’s address promotes near-alien continuity with its sinuous and flexible design, with a gradation and interrelation between exterior and interior. Designed as a two bedroom unit with a lounge, a kitchen, dining and living spaces, upon entering, one can view the entire expanse of the house on either side. The house is awash with natural light for most of the day, entering through large windows and the central courtyard.

Crafted for conversations- the formal living space marks itself with the key element, being the bar which is placed in a corner with large panes of sliding folding corner glazing that blurs the inside- out boundary and connect the indoor living/bar space to the green outside seamlessly; a large balcony faces the green of the covered nallah outside, works as a gradation between interior and exterior. The expansive living, dining and family lounge has a ceiling covered in pinewood that traverses across the length of the house, increasing the sense of openness, expanse and adding warmth.

Designed as a multi-functional space that can be expanded by means of the sliding folding doors, the family lounge can be converted to become a guest room when required. All the spaces have a bay window which makes for a cosy seating space, and can be used for reading or relaxation. The house has been planned keeping in mind flexibility in the future, which allowed for the creation of living spaces vis a vis multiple smaller rooms.

The Master bedroom follows the same stylistic aesthetic as the rest of the house, with exposed brickwork, wooden flooring and grey walls. The daughter’s bedroom is designed with an animal theme with colour diversity and fun upholstery.

Amalgamating traditional materials and craft, the house has a rustic, yet modern feel, with exposed brick continuing from outside, cast in-situ terrazzo flooring, wood and hues of grey as the core material palette. The use of specific materials ensures that everything is recyclable or eco-friendly. Openness and fluidity were kept in focus. The architect’s passion for open planning, multifunctional use of space, natural light & detailing- are all manifested in design.